A kispiaci Feszületnél

A kispiaci Feszületnél

2015. március 17., kedd

„Mintha ide Magyarkanizsára, Kispiacra tényleg haza járnánk…”



Több mint 250-en jöttek el.
Megtelt a színházterem! Érkezik a közönség!
Nagyszerű dolog leírni, hogy a rendezvényt megvalósító kispiaci Rákóczi Szövetség szervezőit is meglepte a tömegesség, az élénk érdeklődés és tisztelet, ami pénteken este a Cnesa OMI színháztermében fogadta a Duna Televízió filmes stábját. 
Jóllehet a HAZAJÁRÓ csapatának a magyarkanizsai est volt immáron a 110. közönségtalálkozója, még a rutinos filmesek is látható megindultsággal élték meg a mintegy kétszázötven fős közönség szeretetteljes érdeklődését. A programot színesítették a Tisza NE néptáncos lányai, akik karikázó tánccal és dalaikkal léptek színpadra, csakúgy, mint Sarnyai – Kopó – Csaba, aki gitárján egy alkalomhoz illő megzenésített verset adott elő.
A vendégek jó előre megérezhettek valamit a kanizsaiak túláradó szívélyességéből, mert ők sem a szokott felállásban, hanem kibővített létszámban érkeztek. Rendhagyó módon elkísérte őket Kiss Attila technikai szerkesztő, valamint a filmjeik narrátora Tokaji Csaba színművész, is. Az ő tolmácsolásában hangzott el Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című hazafias költeménye. Ezután a filmsorozat két állandó szereplője, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor ragadták magukhoz a mikrofont és a mozi széles vásznán kivetített fényképes összeállítás alapján meséltek az évek során egybegyűlt élményeikről, megannyi szívszorító találkozásról, döbbenetesen szép képek kíséretében, amelyek jobbára az operatőr Schödl Dávid hozzáértését dicsérik. 
A fotósorozatot követően került sor egy öt-hatperces úgynevezett „bakiparádéra”. 
A kacagtató pillanatok sűrítményét a televízióban ezidáig sosem lehetett látni, mert kivágott anyagokról van szó, a forgatásokon elrontott jelenetek gazdag kínálatából. Az est házigazdája – Pósa Károly - a kispiaci Rákóczi Szövetség nevében egy rövid bemutatkozás erejéig színpadra szólította a vendégeket. Moys Zoltán a film rendezőjeként megköszönte a bizalmat és a nézők támogatását:
 - Jó elmondani, hogy a Hazajáró már nem csupán egy televíziós turisztikai magazinműsor, hanem az évek során igazi mozgalommá szélesedett, baráti, ismeretségi kör. Azonos szellemiségű emberek társasága, tömegei alkotják, akiknek a haza fogalma a helyi értékek tiszteletén túl az egyetemes magyar nemzettudat megéléséről szól. Egyfajta küldetéssé nemesedett a vállalkozásunk. Ebben segítenek bennünket a Kárpát-medencében élő honfitársaink, akik féltőn őrzik a hagyományaikat, a környezetüket, az identitásukat. Éppen ezért stábunk mindenhol otthon érzi magát. De ha szabad megvallanom, a sok jó hely közül is ide Magyarkanizsára, és környékére mindig kicsit vidámabban, nagyobb szívvel jövünk. A régi barátságok ide fűznek bennünket, a vendégszeretetük, az itteniek szívóssága, és a Tisza-tájék ősisége révén mi is gazdagodunk. Ide tényleg úgy jövünk, mintha haza járnánk.
A műsornak saját kis múzeuma van már a forgatások során összegyűjtött relikviákból, a kapott ajándékokból. A jövőben ezt gazdagítja majd a kanizsai Losonc Rezső gyökérfaragó egyik alkotása is, ami az összetartozást szimbolizálja, s az est folyamán a szervezők vastaps kíséretében adták át a műsor készítőinek. 
A közönségtalálkozó legmeghatóbb része mégis annak a szűk félórányi filmetűdnek köszönhető, amelyben a műsor legmagvasabb gondolatait fűzték egy csokorba az alkotók, mintegy esszenciájaként annak, mi végre történt nemzetünkkel mindaz, ami volt, és hogyan kell mindezt elviselnünk, embernek megmaradnunk, a jövőnk felé fordulva önföladás nélkül tovább építkeznünk.

Tovább kattintva olvasható a folytatás, valamint látható a képgaléria!


A rendezvény végén összeölelkezett, fényképezkedett a közönség, a filmesek. Megannyi kérdés és válasz hangzott el, új ismeretségek születtek.
Ígéret is elhangzott: hamarosan ismét eljön a bácskai közönséghez a Hazajáró. Forgatni, hírt adni rólunk. Föltenni szülőföldünket, a bácskai-bánáti magyar embereket a nagyvilág térképére.
Sarnyai - Kopó - Csaba gitározott, énekelt
 
A kanizsai Tisza NE énekes lányai

Pósa Károly konferált
A néptáncos lányok bevonulása
Karikázó
Balról jobbra a színpadon: Tokaji Csaba színművész, Jakab Sándor szereplő, Moys Zoltán rendező, Kenyeres Oszkár szerkesztő, szereplő, és Pósa Károly az est moderátora
Harminc kaposvári diák, és a tanáraik is velünk voltak, akik nemzeti ünnepünkön közösen koszorúztak a délvidéki magyarsággal!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése